Biologiai terápia

biologiai terápia

A biológiai terápia forradalma

Mindannyian kimérák vagyunk — Soha nem tért vissza hosszabb időre Afrikába vagy Indiába? Tudományos biologiai terápia igazán ban indult be, amikor elnyertem egy immunológiai kutatói ösztöndíjat a citokinek kutatására.

Ezek olyan molekulák, amelyek segítségével a sejtek kommunikálnak egymással, és fontos funkciót töltenek be egy sor immunológiai folyamatban, például a gyulladások létrejöttében.

biologiai terápia vörös folt és viszket a hóna alatt

Különösen a citokinek egyik tagja, a tumornekrózis-faktor TNF érdekelt minket, amelyről a nyolcvanas években végzett kísérletsorozatunk által bizonyítottuk, hogy központi szerepet játszik a reumatoid artritisz betegség hátterében rejlő ízületi gyulladások és a szövetpusztulás kialakulásában.

A TNF eredetileg védelmező molekula, méghozzá a fertőzések elleni védelemben van szerepe. De a reumatoid artritisz esetén túl sok termelődik belőle. Ennek oka mindmáig ismeretlen.

Pszoriázis Biológiai Terápiás Centrum - Kaposvár

Az azonban világos, hogy valami miatt felborul a szervezet homeosztázisa. Tudvalevő, hogy minden biológiai rendszer működése szigorúan szabályozott.

Tudnivalók a biológiai terápiákról

Ha megzavarjuk a működést, azonnal beindul valamilyen reakció abból a célból, hogy a rendszert visszazökkentse a normális állapotába. Ez a homeosztázis, amely reumatoid artritisz esetén felborul, és megbomlik az egyensúly a hatás és az ellenhatás között. A reumatoid artritisz mára gyógyíthatóvá vált? Ezért én inkább a kezelhető szót használnám.

biologiai terápia készítmények D3 vitaminnal pikkelysömörhöz

De a TNF-blokkolók biologiai terápia változást idéztek elő a reumatoid artritiszesek életminőségében. Ma a betegek nyolcvan százaléka kezelhető és szinte normális életet tud élni. Tovább tudnak dolgozni, sportolhatnak, házi munkát végezhetnek, vakációzni mehetnek a családjukkal. Többé már nem látni ezeket a betegeket kerekesszékben a kórházakban.

biologiai terápia gyógynövényes pikkelysömör gyógyszerek

A fennmaradó negyven százaléknak van szüksége további kezelésre, például TNF-ellenes antitestekre. Ezekből ma már sok van a piacon.

biologiai terápia pikkelysmr kezels vizsglata

A miáltalunk kifejlesztett két készítményt ben kezdték forgalmazni, amelyek szabadalma az évezred végére le is járt, így lehetőség nyílt generikus készítmények piacra dobására.

Így jelenleg kilenc különféle, a betegek kezelésére használható TNF-ellenes antitest létezik.

biologiai terápia epiphyllum a pikkelysmr kezelsben

Ma már a biológiai gyógyszerek majdnem olyan elterjedtek, mint a kémiai készítmények. Ezek nemcsak autoimmun betegségek kezelésére használhatók, de a rákterápiában és sok más kór gyógyításában is szerepet kaptak.

biologiai terápia megtalálni a pikkelysömör kezelését

Ha megnézzük a jelenleg is klinikai tesztelés alatt álló új gyógyszereket, minden kémiai készítményre jut egy biológiai. Utóbbiak hátránya egyelőre, hogy a legtöbbet injekcióval kell beadni, szinte egyikből sem létezik tabletta.

kiadványok