Allergia emberre

Újdonság: emberallergia | Nyíregyházi Egyetem

A kutyák bizony az emberre is lehetnek allergiásak - azért legtöbbször nem miattunk vakaróznak Pais-H Szilvia X Mit tehetünk, ha allergiás a kutyánk? Gyécsek Nikolettával, a Szombathelyi Állatkórház állatorvosával erről beszélgettünk.

Hirdetés Hirdetés Hirdetés Dr. Gyécsek Nikoletta Ahogy meséli, hamar, szinte kezdetektől fogva a bőrgyógyászat lett a fő specialitása.

Mi a légúti allergia?

Azon kapta magát, bármilyen bőrbetegségre utaló jele van a kutyának, vakarózás vagy szőrhullás, a kollégái egyből őt kérik fel, hogy foglalkozzon az esettel.

Az allergia emberre években a témában több szakirányú továbbképzésen is részt vett. Állatbetegeinek zöme vakarózik, lábát rágja - ezek a legfőbb tünetek Az allergia Genetikai alapon kifejlődő, immunológiai érzékenység a mindennapi környezetben.

allergia emberre

Pollenek, penészek, poratkák, spórák, ételek okozhatják A nyári szezonban a viszketéssel küzdő állatok zöme a pollenekre érzékeny. Augusztus végéig nagyon sok kutya szenvedett a parlagfűtől.

allergia emberre

A szezonálisan vakarózó kutyák közül sokan allergiásak a mogyoróra, a fűfélékre vagy épp a lándzsás útifűre. Azok a gazdák, akiknek kutyájánál szezonálisan jelentkezik az allergia, szerencsésebbek, mert ők tudhatják, mikor kezd el virágozni az adott allergén növény, fel lehet rá készülni - egyből kaphat a best prescription shampoo for psoriasis védelmet.

A légúti allergia előfordulása

Azok az ebek, akik egész évben, vagy a allergia emberre fűtésszezonban kezdenek vakarózni, ők valószínűleg a háziporatkára allergiásak. Vannak kutyák - teszi hozzá az állatorvos, akiknek sajnos nagyon rossz az életminőségük az állandó bőrirritáció miatt, tiszta seb a testük, és ekcémásak.

allergia emberre

Csalánkiütésük a leggyakoribb és legjellemzőbb tünet a viszketés, amely nem mutat szezonalitást. Főleg a pofa, a fül, a végtagok, has aljának a vakarása a jellemző. Gyakran jelentkezik a külső hallójárat gyulladása is. A bőr kipirultsága, apró kiütések is megfigyelhetők az esetek egy részében nincs, de kialakulhatnak sebek és ekcémás foltok is.

Slágertéma az ételallergia, ami csirkeallergiaként fut a köznyelvben A fiatal kutyákra egészen nagy számban jellemző az úgynevezett csirkeallergia, más néven eleségallergia.

Kapcsolódó cikkünk

A táplálékallergiánál az egyetlen gyógymód ha kiiktatjuk az allergiát okozó fehérjetípust az étrendből, ők is vakaróznak, piros a bőrük, főleg a fehér kicsi fajta kutyák érintettek a legjobban. Leginkább a csirkehúsra, és a szárnyas fehérjetartalmára érzékenyek.

Allergia

Gyécsek Nikoletta, hogyha egy tápra rá van írva, hogy bárányos vagy marhás, akkor az abból a húsból is készült. Általában szárnyas van a legtöbb tápban, minimálisan tartalmaznak másféle húst.

Újdonság: emberallergia

Az allergiás kutyáknak azonban olyan állati eredetű fehérjét kell választani, amivel még sohasem találkoztak. Ha nem ettek marhahúst, kacsát, lóhúst akkor olyat, de gyakran használják például a strucchúst is, és csak az ezekből készült gyógytápokat ehetik. Hogyan lehet az allergiás kutyákat gyógyítani? Az állatoknál is végeznek allergia tesztet, létezik bőrön keresztüli teszt is, de itt az állatkórházban vértesztet végeznek.

Allergének széles palettája

Ha kiderül, pontosan mire allergiás, egy injekciókúrát kaphat az állat, tünetileg pedig viszketés-csillapítókkal, tablettákkal és speciális samponokkal csökkentik a problémás bőrirritációját. A leghathatósabb náluk az injekció-kúra, amivel fokozatosan hozzászoktatják az immunrendszerét az allergén anyaghoz.

allergia emberre

Alapvető azonban, hogy ezeket a kutyákat fürdetni kell, vannak speciális diétás tápok, amiket ehetnek, és rengeteg kiegészítő kezelést igényelnek. Jellemző viszont, melyik kutyafajta mire allergiás - bizonyos fajtáknál pedig genetikailag öröklődik a hajlam Mivel ezeket a vakarózós kutyákat nem veszik ki a tenyésztésből, az allergiát okozó gén is öröklődik tovább generációról generációra.

Allergia az emberre - valóság vagy mítosz?

A kistermetű fehér kutyák közül a westie és a havanese a top, köztük sokan ételallergiások. A magyar vizsla is nagyon érzékeny, túltenyésztett fajta lett.

allergia emberre

Allergia emberre például az ételallergiás kutyák táplálása hihetetlenül megdrágítja a kutyatartás költségeit. Elzárt helyen készülnek, kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak, és két-háromszoros áron lehet kapni őket.

Nagyon kevesen gondolják, hogy azért vakarózik a kutya, mert bolhás A bolhákkal is vigyázni kell. Sokan kikéri maguknak, még csak a feltételezést is, hogy bolhás lehet a kutyájuk.

Az allergiák okai az emberben

Pedig a bolhanyálra is sokan allergiásak, és ha egy érzékeny kutyát megcsíp egy bolha, akkor nagyon csúnya allergiás reakció lehet a következménye. Ezért sem biztos, hogy jó, ha az ember együtt alszik a kutyájával - erre sem gondolnak sokan. Viszont - figyelmeztet az állatorvos, gyakran előfordul az is, hogy a gazdák sokáig azt hiszik, hogy a kutya allergiás, mert hullik a szőre és vakarózik.

Az állatorvosok ezzel a problémával kezelgetik, közben meg nem is allergiás.

Allergia az emberre

Ezért is nagyon fontos, hogy kiegészítő vizsgálatokkal mindig meg kell győződni arról, mi a probléma gyökere. Ezért, a szombathelyi állatkórházban már az első körben bőrkaparék-vizsgálatot és bőrbiopsziát csinálnak, mert vannak allergia emberre extrém példák- amikor kiderül, a vakarózás mögött súlyos, gyógyíthatatlan autoimmun betegség áll.

Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem nyugat.

kiadványok